Sådan opbygger du den perfekte visualisering

5d9bd784bfd234610bf8ba15e7ad6a4e_XL

Visualisering er helt centralt i mentaltræning. Vi bliver ofte spurgt: ”Hvordan opbygger man den bedste mulige visualisering?” Det kan være godt at tage udgangspunkt i fem forskellige typer af visualisering. Her lærer du hvordan.

Når man skal opbygge sin visualisering, kan man tage udgangspunkt i, om visualiseringen skal hjælpe en med konkrete færdigheder eller motivation, og om det skal være specifikt eller mere generelt. Det giver fem forskellige indgange.

Visualiseringen kan fokusere på:

1.      Konkrete færdigheder

2.      Strategier, rutiner og planer

3.      Opfyldelse af mål

4.      Forebyggelse af stress og nervøsitet og

5.      At have selvtillid, være mentalt stærk, fokuseret og positiv

Sælgeren og mentaltræning

Lad os tage et konkret eksempel, hvor en sælger vil bruge mentaltræning til at blive en dygtigere til salg. Hvis han tager udgangspunkt i de forskellige typer visualiseringer, kunne det se sådan ud.

1.      Konkrete færdigheder: Hvis sælgeren ønsker at forbedre sin præsentationsteknik, kan han udforme en visualisering, hvor han ser, hører og føler sig selv præsentere sit produkt på den bedst tænkelige måder. Helt konkret kan han forestille sig, at han sidder overfor en potentiel køber og præsenterer det.

2.      Strategier, rutiner og planer: Sælgeren kan også fokusere på det perfekte flow af hele salgsmødet og visualisere en ”gameplan” for salgsmødet.

De to første visualiseringer fokuserer altså på konkrete færdigheder: Her præsentationsteknik og gennemførelse af salgsmødet.

Hvis du vil se mere om, hvordan den type visualiseringer virker, så læs min artikel: Visualiseringstips – eller sådan bliver du bedre til golf i sofaen.

Skab din motivation

Nu vender vi os mod motivationen – en anden vigtig i faktor i at lykkes med din målsætning.

3.      Opfyldelse af mål: Sælgeren kan også fokusere sin visualisering på det, han opnår ved at lykkes. Han kunne eksempelvis lave en indre film, hvor han får ros af sin salgschef og sine kollegaer, fordi han har landet en stor ordre. Det er det, vi hos os i EmpowerMIND kalder målbilleder.

4.      Forebyggelse af stress og nervøsitet: Forestil dig, at sælgeren har lagt mærke til, at hans puls stiger og han begynder at svede i håndfladerne, lige før han skal lukke ordren. Det, har han opdaget, fører til, at han bliver nervøs og derfor ikke får ordren. I en visualisering kan han nu arbejde med at omdefinere sine tanker om de kropslige reaktioner. Han kan visualisere sig selv få de kropslige reaktioner, men samtidig – i tankerne – opleve, at han fortolker den høje puls og sveden som sikre tegn på, at han er helt klar til at lukke ordren, og at han har den nødvendige energi til at gøre det. I forskningen hedder det fænomen ”reappraising arousal”, og du kan læse mere om det i min artikel: Lille ændring i mindset – stor ændring i resultat.

5. At have selvtillid, være mentalt stærk, fokuseret og positiv: Sælgeren kan også vælge den positive vej. I den situation vil han se sig selv i en salgssituation. Hans fokus i visualiseringen vil være at lægge mærke på alle tegn på overskud. Han vil mærke, at han føler sig stærk i kroppen og energisk. Han vil lægge mærke til, at den potentielle køber reagerer positivt, og han vil høre sig selv sige de helt rigtige ting, på det rigtige tidspunkt. Han vil måske også se sig selv udefra og se, hvordan han indtager rummet på en selvsikker og positiv måde.

Hvad virker bedst?

Der er gennemført mange undersøger, der viser, at visualisering virker. Der er imidlertid ikke gennemført ret mange, som siger noget om, hvilke der virker bedst.

Der er dog noget, der tyder på, at sportsfolk får mest ud af at træne kognitive færdigheder (1) og selvtillid og mental styrke (5). Der er imidlertid også en sammenhæng mellem, hvor ofte man træner en bestemt form for mentaltræning, og resultatet. Derfor er det muligt, at 1 og 5 virker bedst for sportsfolkene, fordi det er det, de træner.

Vi opfordrer derfor til, at man angriber sine målsætninger fra mange forskellige vinkler. Det virker under alle omstændigheder godt, hvis man træner de enkelte færdigheder, strategien, sin specifikke motivation og sikrer, at man har det mentale overskud og er i stand til at reagere positivt på stress.

Har du arbejdet med visualisering, vil jeg virkelig gerne høre, hvilke erfaringer du har med de forskellige typer.

Referencer

  • logo-footer1
  • logo-footer10
  • logo-footer11
  • logo-footer12
  • logo-footer13
  • logo-footer14
  • logo-footer15
  • logo-footer2
  • logo-footer3
  • logo-footer4
  • logo-footer5
  • logo-footer6
  • logo-footer7
  • logo-footer8
  • logo-footer9