- Vågn op og find din nye bevidsthed
En elefant er et begavet dyr med mange ressourcer, der kan oplæres og trænes til mange forskellige opgaver. Den vejer op til 7 tons og med dens enorme ressourcer af muskel, kan den rive et træ op af jorden.
Men når den bliver dresseret i et cirkus og får en kæde om benene med en pløk slået i jorden, er den overbevist om, at det ikke er muligt at gå længere, end de få meter kæden rækker.
Det vil være fristende at sige, at så er den vist ikke begavet alligevel.
Den mentale kæde
Vi går selvfølgelig ikke i ring med en kæde om benene, og en pløk slået i jorden. Eller gør vi? Hvis vi sammenligner elefantens overbevisning, den har fået gennem sin læring, med den læring vi selv har fået gennem livet, lige fra opdragelsen, hele uddannelsestiden og hver vores rolle som voksent menneske, er der så ikke et par læresætninger og overbevisninger, som vi holder fast i, uden at vi egentlig er klar over, at vi har ladet vores liv styre af måske én hændelse?
Et eksempel kan være, den gang du lærte at binde dine sko tog dig tid til det og var omhyggelig. Hvis du gentagne gange fik at vide, at du var langsomt, et snøvl, en snegl eller andre betegnelser, vil du automatisk bilde dig selv ind, at du dybest set er langsom. Det vil brede sig til mange andre aspekter i ens liv og følge en, lige indtil der sker en re-definition og en omkodning af ens overbevisning. En ny overbevisning kunne være at du blot er grundig og omhyggelig med det du kaster dig ud i.
Hvad er egentligt umuligt?
En af de mest benyttede begrænsninger der findes blandt mennesker i vores samfund er, ”det kan ikke lade sig gøre”.
Her stopper mulighederne, og legen om at udforske begrænsningerne, holder ganske enkelt op. Der bliver lukket af for samtlige kreative porte og initiativer. Med andre ord, motivationsfaktoren går i nul. Indtil overbevisningen om, at det ikke kan lade sig gøre, fjernes.
Hvis du bruger bare fem minutter af din tid på at bladre Guinness rekordbog igennem, vil du blive overrasket over, hvad der egentlig kan lade sig gøre. Og jo, det er mennesker af kød og blod, som har sat rekorder og afprøver alverdens forunderlige eksperimenter, så som at spise en folkevogn.
Ergo, når du siger, at noget ikke kan lade sig gøre, er det din hjerne, der sætter begrænsningen, ud fra hvad den tror ikke kan lade sig gøre. Men tænk hvis begrænsningerne er nogen du selv sætter op. Og at de slet ikke er der, hvis du tænker på en anden måde?
Hvad sker der hvis cirkuselefanten sættes fri?
Hvis vi holder fast i metaforen om elefanten og associationen af os selv i billedet af styrke og muligheder, kræver det, at vi først bliver bevidste om, hvad vi egentlig gør. Dernæst at vi anerkender, vi altid kan optimere vores ressourcer og acceptere, at hjernen har uanet potentiale. Tænk hvis det hundrede procent er dig, der sætter begrænsningerne, og at det hele starter og slutter med én tanke?
Hvem er dybest set herre over tankerne?
Her deler lejren sig groft sat i to dele. Der er dem der mener, de selv står til ansvar for deres tanker og handling. Og der er dem der mener, at det er andres tanker og holdninger man er styret af.
Hvis svaret er, at det er det andre gør, der får dig til at tænke og føle som du gør, så er der kun én ting at sige: Hvor længe ønsker du at acceptere, at det andre gør og siger, er afgørende for hvordan du har det og hvordan du efterfølgende handler?
Hvad vil det betyde for dig, hvis du blot et øjeblik overvejer muligheden af, at det er dig selv, der har hundrede procent indflydelse og råderum over dine tanker og handlinger, uanset andre menneskers opfattelse og adfærd?
Når tanker og følelser løber om kap.
Det er en udfordrende tanke, at hjernen styrer os, mere end vi tror. Men du har sikkert oplevet, hvordan dine følelser og tanker løber af med dig, og du handler uhensigtsmæssigt i forhold til, hvad du dybest set ønsker at gøre. Efterfølgende tænker du måske over hvad du gjorde, og hvorfor du gjorde det, og dernæst tænker du, det bør du gøre anderledes næste gang.
Et eksempel kan være, at du beder en medarbejder om at udføre en opgave, men måden det bliver sagt på i den enkelte situation, var ikke den mest hensigtsmæssige måde. Måske du i din efterrationalisering, erkender det, og siger til dig selv, at det var fordi du var småstresset, eller du har en overbevist tanke om, at det er den rette måde at tale til netop den medarbejder. Eller at du er styret af overbevisningen om, at sådan er du og en stor del af dig som person, har du fra dine forældre?
Tænk hvis det er let at tage styringen
Hvis du kan genkende dig selv i dette mønster og er ærlig nok over for dig selv til at erkende det, så er der håb forude og i de følgende øvelser. For hvad kan du gøre lige nu og her for at få større tilgang til dine ressourcer?
Der er ingen der siger, det skal være svært af få større råderum over sig selv og øget tilgang til ressourcerne, bortset fra din egen indre stemme.
Lad os for eksperimentet skyld antage, at det er let, og måske det letteste af alt på jorden at tænke anderledes. Hvad sker der i din tilgang som leder, hvis du antager det?
4 enkle veje til at tage styringen hjem:
1. Du er hovedpersonen i din egen film
Forestil dig du i morgen tidlig sætter et lille skjult kamera på dine skulder inden du går ind på din arbejdsplads. Du tænder for det ved at trykke på den imaginære knap, der sidder på din skulder. Herefter observerer kameraet alle dine tanker og alt hvad du siger til dig selv, indtil du slukker igen.
Et lille hjørne af dig selv er reserveret til at observere dig selv i din travle hverdag. Registrer hvordan du automatisk begynder at anvende den information du får til at øge graden af indflydelse på dine tankemønstre.
2. Tænk-gode-tanker dag
Vælg en vilkårlig dag og tag en mønt i skoen eller sæt dit ur på den anden arm – Noget du er HELT sikker på at lægge mærke til. Lad dit ”tanke-anker” minde dig om dagen igennem at du har besluttet dig for KUN at tænke gode, rare positive tanker, og kast fordømmelser, irritation, fordomme, kritik, frustration væk i samme sekund du oplever de trænger sig på.
Evaluer dagen i ro og mag, oplev hvad det har betydet for din dag, og beslut dig for om du vil gentage succesen i morgen.
3. Tæl til 5
Forskellen på om vi bliver kapret af en følelse eller om vi går fri handler om sekunder.
Tæl til 5 indeholder 2 tempi.
Det første er at identificere det eller de steder i din hverdag hvor du har størst risiko for at blive kapret af en uhensigtsmæssig følelse. Det kan måske være til et bestemt møde eller på vej ud af døren om morgenen.
Beslut dig for at udsætte din reaktion med 5 sekunder næste gang du bliver provokeret af nogen eller noget.
Ikke 2 ikke 3 ikke 4 – men 5!
Husk at registrere dine erfaringer så du kan høste læring af eksperimentet.
4. En mental morfar
15 minutter på sofaen med en guidet mentaltræningssession i øret kan give dig øget bevidsthed om dine tanker og følelser uden du behøver at gøre noget som helst aktivt for det. Hent den første lydfil her gratis, og læs mere her om mentaltræning.
Tillykke!
Du er nu startet på at øge ikke bare din selvbevidsthed, men også åbne op for et skattekammer af ressourcer, der venter på at blive taget i brug.
Så spørgsmålet er måske kun, hvor længe du har tid til at vente med at komme i gang?