– Længe leve coaching!
De seneste 5 år er verden blevet oversvømmet med coaches, og enhver organisation med respekt for sig selv og sine medarbejdere, har på en eller anden måde anvendt coaching som udviklingsværktøj – enten til udvikling af individet eller til at støtte forandringsprocesser i organisationen.
Coaching overalt
De fleste har mere end én coach i venne- eller bekendskabskredsen, og coaching blev et af de få ord på google der i antal hits udfordrede sexindustrien.
De der før var konsulenter, terapeuter, psykologer og rådgivere skrev også ”coach” på visitkortet, hvilket i den grad var medvirkende til at udvande begrebet og skabe forvirring hos de stakkels brugere. Kunderne har med andre ord ikke haft en chance i helvede for at kunne vurdere hvad der var coaching og hvad der bare var forklædt rådgivning.
Det hele toppede for et års tid siden, hvor jeg gik en tur på strøget i København, og kom forbi en skoforretning med et skilt i vinduet, hvor de søgte en sko-coach!
Der er til gengæld ikke noget underligt med den beskrevne udvikling, for produktet kunne sælges, det virkede (når det ellers var den ægte vare), titlen ”coach” er ubeskyttet, og kunne og kan anvendes af alle, der har lyst til det, og coaching blev således ét af de største selvforstærkende modefænomener i nyere international udviklingshistorie indenfor forretningsverdenen.
Nu er coaching imidlertid afgået ved døden i store dele af den vestlige verden og det er godt!
Coaching slidt
Begrebet har været godt slidt et par år - så slidt at de konsulenter og terapeuter m.m. der før kaldte sig selv coaches, nu igen er blevet til konsulenter og terapeuter. Så kom krisen, og det første virksomheder skærer væk i krisetider, er naturligvis goder som efteruddannelse og individuelle udviklingsprocesser.
Mannaz, der er Danmarks største kursusudbyder, og som tidligere har haft et omfattende kursusprogram indenfor coaching, har i god tid set skriften på væggen, og har de seneste år pillet flere coachingkurser af programmet, for at være på forkant med udviklingen.
Paradigmeskift i gang
Det der dog i virkeligheden er sket, er at patienten ikke er helt stendød, men er i gang med en utrolig spændende transformation, der medfører et vigtigt paradigmeskifte indenfor udviklingsprocesser.
De seneste år har jeg uddannet og certificeret flere hundrede coaches efter ICI’s internationale standard, (så det er blandt andet min skyld at der er en coach på hvert et gadehjørne) og jeg har oplevet at der de sidste år er sket et radikalt skift, hvor kursisterne tidligere var mennesker, der skulle ud og arbejde som coaches, så er mine kursister i dag i overvejende grad ledere, der ønsker en coachende tilgang til deres lederskab. Det er her paradigmeskiftet sker.
Coaching har bevæget sig fra at være et produkt i sig selv, til at være den super potente og tunede motor, der ligger under motorhjelmen i lederskabet, i HR-funktionen, i proceskonsulenten, i underviseren og feks. i psykologen.
Længe leve coaching!
Det er der nemlig en rigtig god grund til. Grunden er at den ”coachende tilgang”, som ikke skal forveksles med ”produktet coaching”, er den stærkeste motor der findes på markedet, og der er stor sandsynlighed for at den er kommet for at blive. Sagen er nemlig at den ”coachende tilgang” bygger på nogle helt fundamentale menneskelige principper og overbevisninger, der har været eviggyldige gennem tusinder af år, og hvor holdbarheden ikke udløber lige med det samme. Snarere tværtimod!
Det er principper som feks. tillid, rummelighed, godhed, ansvarlighed og en tro på at ejerskab og ansvar er afgørende for motivation og resultater.
Den coachende tilgang sejrer
Med sådanne grundprincipper, er moderne ledere, HR-ansatte, team- og projektledere m.m., rigtigt godt rustet til at designe deres lederskab eller arbejdsfunktion, og resultatet kan ikke undgå at melde sig i form af øget trivsel og bedre bundlinie.
Den eneste udfordring er, at den coachende tilgang ikke umiddelbart kan læres gennem deskriptiv undervisning, men derimod udelukkende gennem en normativt designet udviklingsproces. Sagt med andre ord, så kan du godt lære lidt coaching teknikker ved at læse en bog eller på et weekend kursus, mens ”den coachende tilgang”, kræver en anden form for udviklingsproces over tid.
Coaching virker stadig
Når det er sagt, så vil jeg lige tilføje at coachingens død, har medført at coaching som produkt - som individuel- og organisatorisk udviklingsproces også er blevet genoplivet i en renere form. Markedet er ved at finde sit niveau og det er sundt.
Coaching er kommet for at blive – fordi det virker, og de mest kompetente coaches, er de, der både har tilegnet sig coachens kompetencer og den coachende tilgang!
Det ændrer dog ikke ved at coachingens store fremtid bliver som motoren, der snurrer kraftfuldt, lydløst og konstant i mørket bag motorhjelmen, og dermed sætter turbo på alle tænkelige uddannelses- og udviklingsprocesser.