Alle Stresscoaches burde have sådan en!

Alle Stresscoaches burde have sådan en!

Jeg er en gammel rotte, når det gælder stress. Jeg er ekspert ud i alle tænkelige afkroge og hjørner. Jeg har prøvet langt det meste på egen krop, jeg arbejder med det til dagligt, er uddannet inden for feltet – jeg ved stort set alt, hvad der er at vide om stress...

Det troede jeg i hvert fald…

Firstbeat Lifetyle Assessment

Klaus Tindborg, Partner og Performance Coach hos EmpowerMind, inviterede mig en kølig februar måned, til at deltage i et målingsforsøg. Igennem seks døgn, gik jeg rundt og lignede en krydsning mellem en selvmordsbomber og et rumvæsen, med elektroner og et blinkende måleapparat påklistret torsoen.

Firstbeat Lifetyle Assessment, som udstyret hedder, måler ens puls og hjertefrekvensvariation døgnet rundt. Målingerne bruges til at monitorere de daglige perioder med stress og restitution. Efter endt forløb, viser målingsrapporten bl.a. om man har restitueret nok i en 24-timers periode, og om de anvendte ressourcer i løbet af dagen, genoprettes tilstrækkeligt under nattesøvnen.
 

Sex and the City…


Jeg ved stort set alt om stress. Og alligevel undrede det mig gevaldigt at se i målingerne, at TV var noget af det jeg restituerede allerbedst med…! Jeg havde ellers afholdt mig fra at se TV – faktisk i mange år. Jeg var af den klare opfattelse af, at det var usundt med al den input og information for hjernen. Og det er faktisk heller ikke helt forkert. Ikke alt TV er egnet som afstresser.

 Mine målinger falder sjov nok sammen med en medie-tsunami, igangsat af en af landets psykologer, der er kommet i strid modvind for at ordinere TV-serieterapi til sine stressramt patienter.


Men sagen er at serier får vores hjerner til at slappe af, og glemmer vores egne problemer for en stund. Nervesystemet begynder simpelthen at slappe af, når vi bliver suget ind i en series univers og fortælling.


Og jeg må sige at både min krop, hjerne og dataene fra målingerne af min hjerterytme må erklære sig enige i påstanden. (Og det er ikke bare en undskyldning for gense alle de gode gamle afsnit af Sex and the City ….virkelig, …det er det altså ikke…!).


I det hele taget giver det jo god mening, for hvad er mere mindful end at blive fuldstændig opslugt af noget rart, hyggelig og sjovt og være helt i nuet (sammen med sine fire bedste NY veninder…)? Hjernen kan jo ikke skelne mellem fantasi og virkelighed.


Så ja! Firstbeat Lifestyle Assessment kan bekræfte at TV-serieterapi virker som afstresser - for mit vedkommende. Og hurra for det! Men jeg er nødt til at understrege, at det altså heller ikke her gælder alle TV-serier! Vi taler uskyldige og hyggelige ’feel-good’ serier, hvor de største udfordringer er om Mr. Big har ringet tilbage eller hvilke Manolo sko, der passer bedste til aftenens bytur på den nyåbnede klub up-town og ikke de fuldstændig creepy “The owls are not what they seem”- Twin Peaks agtige serier e.l., som kan holde én (mig) vågen flere nætter i træk…!

new york yellow cab

….og en Nokia 130


Jeg ved stort set alt om stress…, ikke mindst om mit eget alarmsystem, der er lettere antændeligt end en utæt benzindunk. Jeg ved at min Iphone fungerer som en flammekaster i den henseende og at min afhængighed af at swippe frem og tilbage, rundt og rundt på skærmen, er usundt.
Og alligevel, var det at se RØDT på hvidt, hvordan grafen sprang skalaen, netop ved den aktivitet, som at få et hårdt smølfe-spark midt i tindingen!

Og det var præcis, det der skulle til – at SE det rødt på hvidt – hvad det gjorde ved min hjerterytme og vide, hvad det havde af konsekvenser for min krop. Det var det der skulle til, før at jeg endelig fik gået linen helt ud og byttede min smartphone ud med en lille Nokia 130, der ligner noget fra et Happy Meal og ikke kan noget som helst (som i overhovedet intet! …NADA!).

nokia 130

Slut med swipping, med at bruge mentale ressource på at forholde sig til ligegyldige informationer. Det har været et hårdt brud, et brutalt brud faktisk, men også et af de brud, hvor man indser at det virkelig var for det bedste…

God søvn kræver en god dag…

Søvn er højt prioriteret – det er grundstenen for ens trivsel og sundhed.

Jeg sover godt.

Troede jeg…

Dataene viste (også her) noget helt andet. Og der var en tydelig sammenhæng mellem restitution i løbet af dagen og nattesøvnen. I dette regnskab giver minus plus minus nemlig ikke plus. Hvis kroppen ikke får nogle restituerende pauser i løbet af dagen, men forbliver i højeste alarmberedskab fra morgen til aften, påvirker det kvaliteten af ens søvn, og det bliver svært at finde ned i den dybe restituerende søvn.


Så selvom min søvn kunne honorere en 3-åriges søvnbehov, ja så kan kvantitet heller ikke her opveje for kvalitet...

Der er et kæmpe potentiale her!

Vi burde alle – høj som lav - udstyres med Firstbeat Lifetyle Assessment! For at holde øje med de daglige spidsbelastninger, monitorere om vi får tilstrækkelig restitution i løbet af dagen og god nok søvn. For at blive bevidste om, hvad der stress os – og hvad der afstresser os! Kort sagt, for at få de bedste forudsætninger for at skabe en god og nødvendig balance mellem stress og restitution.

Dataene gør det ikke alene. Det er sammen med coaching, opfølgning og handlingsplaner – adfærdsændringer - at det virkelig begynder at rykke. Som jeg ser det, er der et kæmpe potentiale i samspillet mellem dataene og coachingen – både for at komme ud af, væk fra eller helt undgå stress.
En detaljeret biometrisk måling, som dette er, er en enestående og yderst værdifuld viden, der giver indsigt i de stressorer, der påvirker kroppen og hjernen i løbet af dagen og natten, herunder effekten af vores søvn, hvile og aktivitet. En indsigt vi ikke helt kan få på samme måde anden vej.
Og det er uden tvivl vejen frem og bliver forhåbentlig også en del af fremtidens stressbehandling og -forebyggelse.

klaus tindborg

Så tak Klaus!

Tak fordi du gav mig carte blanche til at se Sex and the City. Tak fordi du lærte mig at pauser i løbet af dagen ikke bare er nødvendige for at få en god dag, men også for at få en god nattesøvn. Tak fordi du lærte mig at jeg stadig har meget at lære (selvom jeg ved alt om stress…) OG tak fordi du laver det du gør – der er så mange andre end mig derude, der har brug for den hjælp!

(…er ikke helt klar til at takke dig for min Nokia 130 endnu … brud er svære… )


Må slutte her – skal se Sex and the City – for min mentale sundheds skyld… ? ?


Vil du vide mere om Data drevet Performance Coaching så læs med her >>

 Du kan også ringe eller skrive direkte til Klaus og høre mere:

 Klaus Dahl Tindborg

 Tlf. 4029 2414

 Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Relaterede artikler

Referencer

  • logo-footer1
  • logo-footer10
  • logo-footer11
  • logo-footer12
  • logo-footer13
  • logo-footer14
  • logo-footer15
  • logo-footer2
  • logo-footer3
  • logo-footer4
  • logo-footer5
  • logo-footer6
  • logo-footer7
  • logo-footer8
  • logo-footer9