Jobsøgning

Tænk dig tættere på jobbet

Virkeligheden kommer som regel til at ligne det, vi forestiller os. Hvis du 100 procent tror på, at du får jobbet, når du kommer til jobsamtalen, så har du givet dig selv de allerbedste forudsætninger. De negative tanker og tvivlen på dig selv kan du slippe af med ved hjælp af mentaltræning. En ekspert guider dig til hvordan.

Du kender måske situationen: Du skal ud og have et nyt arbejde, måske er du blevet fyret og føler dig ikke helt på overskudssiden. Sandsynligheden for, at du går ind til en jobsamtale med negative tanker er stor – uanset om de er bevidste eller ej.

”Det er nærmest skræmmende så meget virkeligheden kommer til at ligne det, man forestiller sig. En jobsamtale er et stærkt eksempel på en situation, hvor ens tanker virkelig har en effekt. Hvis jeg forestiller mig, hvor slemt det kan gå, så er der overhængende sandsynlighed for, at det kommer til at ske,” siger Jørgen Svenstrup, der er international certificeret ICI Master Coach træner i virksomheden EmpowerMind - Danmark.

Hjernen kan nemlig ifølge Jørgen Svenstrup ikke kende forskel på, om det du tænker er virkelighed eller bare noget, du forestiller dig, men heldigvis gælder det både, når du tænker positivt og negativt.

”Hvis jeg forestiller mig den perfekte jobsamtale, hvor jeg er selvsikker, smilende, rolig og giver et fast håndtryk – og er klar til at svare på alt, hvad der bliver spurgt om – så træner hjernen den situation. Jo flere gange man træner det optimale scenarie, des større er sandsynligheden for, at det sker,” siger Jørgen Svenstrup, der understreger, at du selvfølgelig ikke har altafgørende indflydelse på, om du får jobbet eller ej, fordi du ikke er herre over, hvad andre mennesker beslutter.

”Men du har indflydelse på, hvordan du selv håndterer jobsamtalen. Du stiller dig selv i en helt anden situation, hvis dem der sidder overfor dig kan mærke, at du udstråler stor sikkerhed. Det vil kun gavne dig.”

Troen er afgørende

Vejen til at slukke for de negative tanker om, at du for eksempel ikke duer til at gå til jobsamtale, går ifølge Jørgen Svenstrup gennem mentaltræning. Det er ikke nok at fortælle dig selv, at du godt kan. Det er ikke nok, at man bilder sig selv ind, at det nok skal gå.

”Det er troen på, at man kan, der er afgørende. Det er den indre tro, der tæller. Når man mentaltræner lærer man at slukke for bevidsthedsfilteret, der ligger og råber, at man ikke kan. Når man gennem mentaltræning får slukket for det, så kan man forestille sig den ønskede situation – for eksempel at man vil få jobbet,” siger Jørgen Svenstrup, der lige har udgivet en bog med titlen ”Du bliver hvad du tænker – Mentaltræning – fjern hjernens spændetrøje.”

Han nævner en situation, som mange vil genkende: At når man først har fået et job, så bliver man kaldt ind til endnu en samtale, og så for man også det job.

”Hvordan kan det være? Det hænger sammen med, at man er i en mental overskudssituation, og det er det vigtigste parameter for at få et job,” slår Jørgen Svenstrup fast.

Han mener, at det er vigtigt, at man ikke ser forudgående jobsamtaler, der ikke er resulteret i et job, som fiaskoer.

”Hvis man har en overbevisning om, at ting er fiaskoer, når de ikke lykkes, så vil man slå sig selv i hovedet hver gang, det ikke lykkes, og det er ikke gavnligt for noget som helt. Mange er opdraget med, at det kun er succesen, der tæller – hvis vi ikke får det, så er vi ikke gode nok. Man glemmer læringsperspektivet: Hvis det ikke gik til jobsamtalen, så har jeg lært noget fuldstændig uvurderligt i forhold til min næste jobsamtale,” siger Jørgen Svenstrup, der godt er klar over, at man formentlig er i tæt konkurrence med andre om at få jobbet.

Der er det vigtigt at tænke på, at det ikke nødvendigvis har noget med ens præstation til jobsamtalen at gøre, hvis man ikke får jobbet – det kan være at en anden ren og skær var bedre kvalificeret – men det er de lavthængende frugter, der skal høstes ved din mentale indstilling.

En helt ny verden

Mentaltræningen kan kort fortalt deles op i tre faser: Den første, hvor man spænder kroppen fysisk af, fordi ens mentale kapacitet ikke kan optimeres, før vi har en fysisk afspænding.

Anden fase handler om at få hjernen til at slappe af og få ens stress afløst af ro. Når man har opnået den mentale ro og fået slukket for ens tanker, kan man gå videre til tredje fase:

”Det handler om, at man går ind og designer et målbillede – det kunne være for, hvordan den perfekte samtale ser ud,” siger Jørgen Svenstrup og uddyber, at man skal beskrive for sig selv, hvordan den skal foregå, hvordan man skal agere, hvordan ens udtryk er osv.

Jo flere gange, man visualiserer målet, des mere vil man opleve, at det kommer til at blive på den måde. Den form for mentaltræning bygger ifølge Jørgen Svenstrup på hypnose, og han møder da også nogle, der synes, det er lidt mystisk.

”Det er lige som, når man dykker for første gang. Man kommer ind i en helt anden verden og skal lære at navigere på ny – sådan er det også med mentaltræning. Når jeg kører kurser i mentaltræning, synes de fleste, at det er interessant, men de kan ikke helt forstå, hvordan det kan hænge sammen. Efter nogle ugers træning, begynder de at se de første resultater – men man skal nok først opleve det, før man tror på virkningen,” siger Jørgen Svenstrup og tilføjer, at der er forsket meget i mentaltræning – blandt andet hos elitesportsfolk, og at der ikke er noget, der indikerer, at det skulle være farligt.

”Der er mange dokumenterede positive effekter af mentaltræning. Blandt andet er det dokumenteret, at man får en forbedret søvn, når man mentaltræner – man falder også hurtigere i søvn, fordi ens hjerne slapper mere af. Desuden får man en højere ”pyt” grænse, som jeg kalder det. Man bliver ikke så let irriteret, man bliver mere rummelig – og siger mere pyt til tingene.”

Du kan på dette link: http://www.empowermind.dk/downloadcenter-hypnose/80-lydfiler downloade et gratis mentaltræningsprogram – rettet mod den første fase; nemlig fysisk afspænding.