Magt-eller mangel på samme
04 maj

Magt-eller mangel på samme

Magt-eller mangel på samme-består i høj grad af vores daglige erfaring på arbejdspladsen. Men magt handler ikke kun om, hvilken titel eller position, du besidder. Magt kan være baseret på en række andre faktorer, såsom erfaring og færdigheder, mentale og fysiske egenskaber, status og faglige netværk.

Men uanset hvor talentfuld du er på dit job, kan visse situationer gøre at du føler dig magtesløse på arbejdet. Vivian Scott, forfatter til Conflict Resolution at Work For Dummies, bemærker, at når der sker en ubalance i magtforholdene, kan det skabe problemer, der forårsager konflikter og skader på relationer. Et eksempel på dette er, når en person eller team har for meget-eller ikke nok effekt, og derved mister ligevægten på kontoret.

Når jeg har mistet ”magten” igennem tiden på forskellige arbejdspladser, så har jeg igen og igen projekteret skylden over på andre.
Og dog har jeg med tiden lært, at i de situationer, der påvirker dine rammer af magt, er det vigtigt at huske, at du er den eneste, der får lov til at bestemme, hvordan du føler, og hvor magtfuld/mangel på magtfuld du er.

LÆS OGSÅ:  "Er du nærværende, når du er sammen med dine børn?"

Her er tre måder jeg oplever at du kan genvinde din magt på:

1) Åbn dine øjne. For at forbedre hvordan du føler på arbejdet og dine professionelle interaktioner, er det vigtigt at blive bevidst om den magt dynamik som spilles. Registrere situationer, der hvor du føler dig magtesløs - disse er røde flag, som kræver at du træffe foranstaltninger til at afhjælpe situationen. Vent ikke indtil situationen bliver uudholdelig, før du gør noget ved det. Hvis du opdager, at en person, du arbejder med misbruger deres magt der forsøger at overmande dig eller andre, så tal med din leder eller arbejdsgiver og udforske sikre muligheder for at situationen behandles.

2) Styrk dig selv ved at undgå at give din magt væk. Tag ansvar for dine gode samt dårlige sider og styr uden om at give andre skylden for egne problemer. Når du accepterer det fulde ansvar for hvad du tror, samt erkender hvordan du handler og føler, kan du tage din magt tilbage. Derved kan der skabes større mental styrke og du kan skabe det liv du ønsker.

3) Anerkend dine egne vaner. Nogle mennesker føler sig utilpas med magt og fragiver derfor frivilligt deres retmæssige magt til andre. Hvis du oplever at lade andre træffe beslutninger for dig, eller at du træder tilbage, når du skal træde frem for at gribe ind, er det vigtigt at identificere, hvad handler det om, hvad ligger der er bag disse tendenser? Er du bekymret for, at du vil støde folk, eller at nogen ikke vil kunne lide dig, hvis du angiver dine præferencer?

LÆS OM - Hvad er Mentaltræning?

Min egen læring var og er fortsat at finde ind til mig, erkende mine svage sider og gøre dem til mine styrker. Dertil indimellem at lade de stærkeste sider dominere mindre. Jeg er ikke nået i mål men det er sjovt og spændende at lære ”mig” bedre at kende dag for dag.

For netop ved at erkende mig, har jeg været i stand til at generobre min magt - og jeg kan kun råde DIG til at gøre det samme.

MEST POPULÆRE

NYESTE BLOGINDLÆG