... kærlighed er barnets vigtigste næringsstof ... kærlighed er barnets vigtigste næringsstof
13 Apr

Er du nærværende, når du er sammen med dine børn?

Forleden sad jeg med en flok skønne mennesker, der havde en fælles udfordring. Når de var sammen med deres børn, oplevede de ofte ikke at være nærværende. I stedet "brugte de tiden" til at overveje morgendagens opgaver eller tænke over hvad der skulle laves til aftensmad. Det ville de gerne lave om på.

Selvom det i mange menneskers travle hverdag måske umiddelbart kan lyde som et luksusønske a la "Ok, er det det største problem du har i livet?", så tror jeg de færreste er klar over hvor vigtigt dette ønske i virkeligheden er.

Som du jo nok er klar over er kærlighed den ubestridt vigtigste ting vi kan give vores børn. Samtidig tænker jeg at du og jeg og alle andre forældre elsker vores børn, så hvad er egentlig problemet?

Grunden til at kærlighed er barnets vigtigste næringsstof, er at den ubetingede kærlighed får barnet til at føle sig betydningsfuldt og værdifuldt. Uden kærlighed er barnet tvunget til at bygge sig selv op på frugterne af sin adfærd, og selvom det fint kan give en god selvtillid, så er selvtilliden hul og skrøbelig hvis ikke den fyldes af en kerne af selvværd.

LÆS OGSÅ: "Projekt børneopdragelse - En curlingforælders lod!"

Selvværdet er netop det vi får når vi oplever den rene kærlighed, hvori også anerkendelsen af mig som menneske bor.

Når vi leger med vores børn, samtidig med at vi checker indgående SMS'er eller gennemtænker morgensdagens møde, så viser vi med fantastisk effektivitet at vores børn ikke er værd at være sammen med. Faktisk sender vi en klar besked til barnet om at alt andet er vigtigere end det.

Prisen er måske den dyreste vi kan betale. Et barn med selvtillid nok til at melde sig til X-faktor, men med indbygget katapult, der udløses når barnet eller den unge første gang fejler. Så er der frit fald, og lang vej op igen.

Jeg møder desværre flere og flere unge i samtalerummet, der måler sig op imod alle venners perfekte facebook-perfomance. Deres selvtillid er skrøbelig, og selvværdet er ikke eksisterende.
Det er selve livet de risikerer, og jeg tror desværre ikke vi har set blot en brøkdel af konsekvenserne af den cocktail, hvis første ingrediens tilføjes den dag mor eller far er sammen med sit barn uden at være nærværende.

De mennesker jeg mødte forleden, er gået igang med at træne nærvær. For lige så let som vi kan miste det, kan vi heldigvis etablere det igen.

Bliv klogere om hvordan - LIGE HER

MEST POPULÆRE

NYESTE BLOGINDLÆG