Monday, 09 December 2013 00:00

Indre frihed - Nekrolog for Mandela

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Et af verdens vigtigste forbilleder har forladt denne verden.
Nelson Mandela berømmes af alle fra township beboere til statschefer, og det er fuldt fortjent. Havde han levet for 2000 år siden havde Jesus haft konkurrence, og det er ikke tydeligt hvem der havde sejret.

I denne tid hvor han fejres som et af de mest fantastiske mennesker, der har levet, er det derfor værd at udforske hvad det egentlig er for en egenskab, der ligger til grund for hans mange fantastiske egenskaber.

I al ydmyghed vil jeg gerne dele mit bud.

Jeg tror, at det der har gjort det muligt for Nelson Mandela at sætte sit positive aftryk i verden over flere årtier, er en kombination af to ting: En grundlæggende tro på det gode i mennesket, og en evne til at undlade at blive følelsesmæssigt kapret.

Hvad angår det første, så handler det om tro, og vi må hver især gøre op med os selv hvad vi selv tror på - tror vi på at mennesket er godt eller ondt?

Jeg mindes en historie en gammel kollega fortalte mig. Han havde som nybagt far været sammen med sin hustru på besøg hos præsten inden deres nyfødte skulle døbes, og præsten havde sagt noget min kollega aldrig glemte: Han sagde; "Når det lille barn græder, stiller det i virkeligheden et spørgsmål. Det spørger om livet er godt. Svaret afhænger af om der kommer nogen og tager barnet op!".

Vores overbevisninger om livet begynder at dannes på vores første dag på jorden, og formes igennem livet. Her afgør vi om vi tror på at mennesket er godt eller ondt, men tænk hvis det er sådan at vi livet igennem har mulighed for at "tro om" igen?

Det der gør mennesker til mennesker er vores evne til at føle og tænke i den rette kombination, og samtidig er det måske vores evne til at føle for meget, der er årsag til alle konflikter mellem mennesker - uanset om vi taler om krige mellem folkeslag eller medarbejdere på en arbejdsplads. Når vi føler for meget i en given situation, kan man sige at vi bliver følelsesmæssigt kapret, og derfor er ude af stand til at agere rationelt i situationen. Du kender måske det at der ryger en finke af panden i en presset situation, og at det starter en konflikt i privaten eller på jobbet.

Nelsom Mandela har igennem et livs langt pres, demonstreret at det er muligt at holde sig ude af følelsesmæssig kapring, og imod alle odds fastholde sin kærlighed til mennesket. 

Det kan vi alle lære, og specielt de nyeste tendenser indenfor neuro leadership og mentaltræning, peger i den retning. Vil du følge i Nelson Mandelas fodspor, eller vil du nøjes med at hylde ham?

 

Læst 3182 gange Senest ændret Monday, 09 March 2015 10:16

MEST POPULÆRE

NYESTE BLOGINDLÆG