Torsdag, 20 marts 2014 00:00

Virkelighedstolkning Fremhævet

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
En af flere gysere i dagens mediebillede, er sagen om det forsvundne fly, som givetvis ville have trukket overskrifter dagligt, var det ikke lige for ballanden på Krim.
Den indeholder nemlig alle ingredienser til virkelighedstolkning, som er én af vores ynglingsbeskæftigelser.

Et eksempel på en virkelighedstolkning er når vi kun ved et fly er savnet og kommunikationen slukket, og så globale spekulationer går i gang for at komme med mere eller mindre kvalificerede gæt på et muligt scenarie. Ser det sort ud, så har vi endda en tendens til at tolke negativt, og katastrofescenarier bliver stort set eneste fokus. 

Nøjagtigt det samme foregår i stor stil i Danske virksomheder. Din chef går forbi dig på gangen uden at hilse, og resten af dagen kan bruges på at spekulere over hvad du har gjort galt - er der fyringsrunder i farvandet, kan tolkningen af chefens adfærd blive rigtig uhyggelig, og her findes én af de centrale årsager til at mange medarbejdere trives dårligt i dag. Sagen er at virkelighedstolkning er gætværk, og er vi lidt pressede har vi en kraftig tendens til at tolke negativt på det vi ser.

Som medarbejdere har vi en anden mulighed, der øjeblikkelig vil frisætte os for uhensigtsmæssige virkelighedtolkninger. Vi kan spørge!

10 sekunder og stor sandsynlighed for at dagen og nattesøvnen er reddet!

Som ledelse kan vi også gøre noget. Vi kan informere!

 - også når der ikke er noget at informere om. Tavshed er måske én af de væsentligste årsager til negativ virkelighedstolkning. I tavsheden er der nemlig meget tid til negativ tolkning og mytedannelse.

Lad os håbe flyet er landet i god behold et sted hvor solen skinner!

 

Læst 3551 gange Senest ændret Torsdag, 12 marts 2015 10:12

MEST POPULÆRE

NYESTE BLOGINDLÆG