Når koncentrationen svigter
16 okt

Når koncentrationen svigter

Hvornår har du sidst læst en bog? Eller koncentreret dig i flere timer om en opgave på dit arbejde? Vi lever i en verden, hvor vi hele tiden bliver afbrudt og distraheret.

Storrumskontorer. Facebook, Twitter, Instagram. E-mails. Det næste afsnit af serien på Netflix.

En undersøgelse i Storbritannien fra 2018 viste, at vi tjekker vores telefon hvert 12 minut, mens vi er vågne – i gennemsnit. Hvis du lægger e-mails oveni, mens du er på arbejde, er det utroligt, at nogen af os overhovedet får lavet noget som helst.

Du bliver god til det, du træner

Udfordringen er, at du (og din hjerne) bliver god til det, den træner. Når vi vænner os til at blive distraheret, bliver vi utroligt dygtige til at blive distraheret. Eller måske mere korrekt: Vi bliver nemme at distrahere, og det koster.

I 2005 gennemførte den britiske psykolog Glenn Wilson en række undersøgelser, som viser omkostningerne ved alle distraktionerne. Han vist, at de distraktioner, vi møder i løbet af en arbejdsdag, har den samme effekt som at springe en nats søvn over. En distraheret medarbejders IQ falder med 10 point (det er i øvrigt dobbelt så meget, som hvis du ryger en joint, før du går på arbejde).

Tag din koncentration tilbage med træning

Der er heldigvis noget at gøre. Lige nu træner du formentlig, ligesom rigtigt mange af os, evnen til at blive distraheret. Vi vil opfordre dig til at træne dit fokus og din koncentration i stedet for. Det gør du ved at strække din koncentration lidt længere hele tiden. Det svarer til at træne fysisk. Hvis du skal i bedre form, skal du hele tiden løbe lidt længere og lidt hurtigere.

 

Gratis inspirationsaften og podcast LIVE

Kom til en af vores inspirationsaftener og hør Nøglen til din hjerne live, om coaching, mentaltræning og vores uddannelser

Meld dig til her

 

Her er et par øvelser, der kan strække din koncentrationsevne:

  • ”Fem mere”: Hver gang, du er ved at give op, så sig ”fem mere”. Fem minutter mere brugt på opgaven. Fem sider mere i bogen, før du lægger den.
  • Prøv også at tælle baglæns fra 1.000 – med spring på 7. Altså: 1.000 – 993 – 986. Det kræver stor koncentration.
  • Stave ord bagfra. Du kan starte med lette ord som ”ned” og ”din”. Måske kan du til sidst stave ”sporvognsskinneskidtskraberassistent” helt uden problemer.

Hver gang du bliver lidt længere ved en opgave, træner du din fokus- og koncentrationsmuskel. Hvis du træner den, vil du hurtigt lægge mærke til, at du bliver mere produktiv og mindre træt om aftenen.

Kom sovende til det

Du kan også træne din koncentration med mentaltræning. Det gør du bedst ved at træne selvregulering, det vil sige evnen til at kontrollere dine impulser.

… Hvis du er kommet hertil i teksten, står det måske slet ikke så slemt til med koncentrationen  :-)

MEST POPULÆRE

NYESTE BLOGINDLÆG