Onsdag, 20 juni 2018 15:30

Lederen som teamcoach

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
teamcoaching teamcoaching

Én for alle og alle for én!

Hvornår har du sidst prøvet at være i et team, hvor der var ”musketerånd”, som nogen kalder det? Du ved den her oplevelse af, at vi alle hjælper hinanden mod et fælles mål. Vi er med til at udvikle hinanden gennem god feedback, og vi er åbne og ærlige overfor hinanden. Vi oplever kort sagt, at alle forsøger at hjælpe hinanden til at være den bedste udgave af sig selv. Vi udfordrer hinanden på de aftaler, vi tidligere har indgået og drøfter disse på en sober og konstruktiv måde. Vi rykker som team og alle er med.

Teams der er forpligtende overfor hinanden, de går ikke og gemmer på noget eller taler i krogene. De er ærlige og åbne overfor hinanden, gennem f.eks. feedback på en opgave eller på en kollegas opførsel. Det føles helt rigtigt for alle kolleger at være ærlige og åbne overfor hinanden. De har oparbejdet en tillid gennem forskellige konflikter, som er landet på en hensigtsmæssig måde.

Læs mere her om konflikter

Hvordan får du, som leder, medarbejderne til at være forpligtende overfor hinanden?

Er det overhovedet mit ansvar som leder, spørger du måske?

Så længe vores organisationer er bygget op som hierarkier, og organisationskulturen understøtter hierarkiet, så vil alle forvente at du som leder er ansvarlig for at få det til at ske. Så afsæt tid på teammøderne til at lave teambuilding aktiviteter. I kan formentlig ikke gå ud i skoven og kramme et træ, men der er uanede muligheder for teambuilding aktiviteter. Det betyder dog ikke, at det er dig, der skal udføre opgaven!

Hvilken aktivitet vil opbygge tilliden i teamet?

Min opfordring til dig som leder er, at du uddelegerer ansvaret for denne opgave til en ny kollega hver uge. Du skal ikke gøre dig til dommer, om det er et godt eller mindre godt indslag, simpelthen bare knuselske alle de tiltag, der kommer til hvert møde. Det skal være et fast indslag på et af de faste ugentlige møder, fordi det er så vigtigt for præstationerne på den lange bane, at tilliden i teamet er i top.

Læs mere her om tillid

Hvordan måles udviklingen?

En hjælp for dig som leder er at finde noget målbart, du kan aflæse tilliden på. Det kan være medarbejdertilfredsundersøgelse, smileyordning på ugemødet, hvor tit du observerer dine medarbejdere dele udfordringer med hinanden, eller noget andet – husk på, at det skal være målbart (SMART-modellen kan hjælpe dig på vej)

Lyt til podcasten om målsætninger

Hvad er effekten!

Du vil ret hurtigt opleve, hvor kreative og fantasifulde dine medarbejdere er, og de vil vokse af at have denne opgave. Det vil de første par gange måske være skræmmende for nogen, men efter nogle gange vil selv de have tillid til processen, og opleve hvor værdifuld denne opgave er. De vil også selv være med til at definere kulturen i teamet, da de jo selv bestemmer dybden af opgaverne. Det er vigtigt for tilliden i teamet, at der er en oplevelse af, at alle historier bliver håndteret fortroligt og respektfuldt.

EmpowerMind tilbyder teamcoaching, hvis du ønsker lidt hjælp udefra. Vi uddanner også teamcoaches flere gange årligt. Læs mere om teamcoach uddannelse holdstart 27. november her

Du er velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale om det du ønsker hjælp til.

Læst 2389 gange Senest ændret Onsdag, 20 juni 2018 16:59

MEST POPULÆRE

NYESTE BLOGINDLÆG