Sunday, 04 March 2018 20:37

Hvad er meningen med at smide bananskralden på vejen?

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

"Han smider da ikke bananen ud af vinduet mens han holder lige der, gør han det?" tænkte jeg. I samme nu gjorde han det sgu! Han sad i en bil hvor der stod ”xxx ejendomsservice” og han holdt parkeret ved en etageejendom, som jeg gætter på han skulle servicere på en eller anden måde. Jeg blev forbløffet og forundret over at han i dagslys med mange andre mennesker omkring ham, bare smed den ud på vejen. Jeg er den dag i dag forundret over den opførsel! Der er så mange ting der ikke passer sammen i denne sekvens.

  1. Man smider ikke affald på gaden – punktum!
  2. Han arbejder formentlig lige dér – så hvem skal rydde op efter ham? Ham selv?!
  3. Signalet af at arbejde med ejendomsservice og så smide affald på gaden?!

Hjælp mig gerne – hvad mener du er hans positive hensigt med hans opførsel?

Følger han firmapolitikken?

Der tegner sig rigtig mange ledelsestemaer i denne episode, for hvad er det han har misforstået? Hvis jeg nu havde kontaktet hans firma og spurgt til om firmapolitikken også indebar at smide affald på gaden, håber jeg at være blevet mødt med forbløffelse og et rungende NEJ på mit spørgsmål.
Der kan naturligvis være usandsynligt mange grunde til at han gjorde som han gjorde. Hvad er meningen for ham, med hans job? Har han fundet den? Har han fået lov til at finde den? Eller er han blevet fortalt hvad meningen med hans job er?
Er virksomheden ansvarlig for denne medarbejders opførsel? Hvad syntes du?

Hvad er meningen?

Jeg ser i mit arbejde en tydelig tendens til at ledere så gerne vil have deres medarbejdere til at levere og skabe succes for virksomheden, at de tit overtager den vigtige fortælling som medarbejderen selv skal skabe. ”Jamen, Morten i en travl hverdag er der ikke tid til at vente på, at de kommer op med deres mening til målet/strategien”, hører jeg tit fra ledere. Til det svar kan jeg spørge: hvor lang tid bruger I så efterfølgende på at diskutere hvorfor de nye mål ikke er nået? Hvor tit skal der følges op med tal og trusler før medarbejderne makker ret? Er de så overhovedet motiverede og engagerede, eller gør de bare som de får besked på?

Bæredygtig adfærd

Jeg mener bestemt at en vigtig ledelsesopgave er at fortælle den overordnede mening med et mål eller en strategi. Det er slet og ret en nødvendighed! Ligeså vigtigt er det efterfølgende at give medarbejderne mulighed for selv at besvare spørgsmålet: Hvad giver mening for mig i mit job, når jeg skal levere til målet eller strategien? Hvis du gerne vil have dine medarbejdere til at ændre adfærd på en bæredygtig måde, så kræver det at du lader dem finde meningen selv og ikke får den ”beordret”. Firmaets mening (flere penge på bundlinjen) er ikke nødvendigvis den samme som medarbejderens, men de kan sagtens følges ad.

Det bevidste valg

Invester i tiden til at lade medarbejderne finde deres egen mening! Tro på, at dine medarbejdere har alle de ressourcer der skal til for at skabe deres egen mening. Jeg garanterer for, at hvis du giver medarbejderne mulighed for at finde deres mening med visionen, strategien, opgaverne og målene så har du medarbejdere der stortrives og dermed leverer endnu bedre resultater end de gør idag.

Tænk hvis det er det der skal til, for at I lykkes som afdeling/enhed eller virksomhed.

Har du behov for at udvikle en mere lyttende adfærd som leder og ønsker du at blive inspireret af andre ledere i dit lederskab, så kan vores uddannelse ”Personligt lederskabvære noget for dig.

Læst 1351 gange Senest ændret Wednesday, 07 March 2018 19:54

MEST POPULÆRE

NYESTE BLOGINDLÆG