Master- og mentaltræner Master- og mentaltræner Jørgen Svenstrup
18 Nov

Derfor skal du lære at elske Trump!

Jeg læste forleden at Danmark er det land i verden hvor flest hader Trump. Det er muligt det er sandt. Det er også muligt det er forståeligt. Det er til gengæld en rigtig dårlig strategi. Både for dig selv og for Danmark. Læs videre her og find ud af hvorfor.

Inden jeg kommer frem til hvorfor du ligefrem skal lære at elske ham, så vil jeg komme med en vurdering af hvorfor Trump er som han er, og så bliver mange ting pludselig meget tydelige.

Mange hårde ord er blevet klæbet på Trump siden han kom ind i vores dagligstuer for et par år siden; Psykopat, narcissist, primitiv, idiot, aggressiv, svindler, kvindehader etc. Det er vurderinger baseret på hans voldsomme adfærd, men i virkeligheden handler det hele om noget helt andet, og meget mere grundlæggende. Det handler om selvværd.

Donald har et lavt selvværd, og forsøger at kompensere med et abnormt højt niveau af selvtillid, der giver det narcissistiske udtryk. Årsagen til det lave selvværd kender jeg af gode grunde ikke, men et nærliggende gæt, der kan afkodes gennem Donalds egen adfærd, kunne være at han er vokset op i en stærkt patriarkalsk familie, hvor det aldrig er lykkedes Donald at være god nok til at fortjene sin fars kærlighed.

LÆS OGSÅ: "Er det et problem at være sød?"

Jeg møder i mit virke en del af disse – oftest mænd, der netop på grund af denne higen efter fars kærlighed, har valgt en strategi hvor de gennem hele livet har skulle vise at de er gode nok. Det er måske den mest kraftfulde drivkraft et menneske kan have, og det er netop dette paradoks, der har bragt nogle af verdens mest magtfulde mænd derhen hvor de er: Et brændende og altfortærende ønske om kærlighed og anerkendelse.

Når vi er ramt af lavt selvværd er der grundlæggende tre forskellige strategier:

1. En tro på at jeg intet er værd, der medfører at jeg opfører mig som et værdiløst menneske, hvor intet lykkes, hvilket forstærker den lave grad af selvværd.

2. En vrede, tændt af årtiers følelse af aldrig at være god nok, der kalder på ”Jeg skal vise jer”-drivkraft.

3. Jeg trækker mig ind i mig selv, og bliver ”usynlig” når jeg er sammen med andre mennesker.

Interessant nok, svarer det lidt til de tre grundlæggende strategier for frygt: Kamp, flugt og frys, og da lavt selvværd netop handler om frygten for ikke at slå til som menneske, er det måske ikke så underligt.

Når vi ser på Trump er det tydeligt hvilken strategi han har valgt, og vi har i år fået demonstreret med al tydelighed at den drift er så ubegrænset kraftfuld at det er lykkedes Trump på trods af alle odds, at kæmpe sig til verdens øverste embede som leder af den frie verden.

Den dag Trump valgte at ”vise verden”, kan derfor meget vel være den dag han blev hånet af Obama til den famøse pressemiddag, hvor Trump blev ydmyget offentligt foran hele verden. Det er præcis det der skal til for at mobilisere alle ressourcer. Det svarer til katten, der er trængt op i en krog, og får uanede kræfter til at kæmpe sig fri.

Vejen har naturligvis ikke været køn. Trump ville ikke have skyet nogen midler for at nå sit mål, da det er reptilhjernen der har styret slagets gang, kun forstyrret af familiens feedback, der i korte øjeblikke har kaldt på pattedyrhjernens rationale. Ud over at alle kneb gælder for katten i krogen, så bor evnen til at opføre sig grimt også hos den med det lave selvværd. For netop den adfærd understøtter jo den ubevidste tanke om at ”Jeg er værdiløs”, der fastholder mennesker i overbevisningen om lavt selvværd.

Nu er det umulige sket, og det er en præstation i verdensklasse, der vil gå over i historien. Når Trump har er blevet blødere i sin strategi efter valget, er det fordi han ”nu har vist” at han kan, og bliver budt indenfor til kaffe hos den mand han anerkender mest i kraft af hans position nemlig Præsident Obama. Obama, som han naturligvis har svinet til offentligt fordi han globalt har fået al den anerkendelse han selv skulle have haft, men som han hemmeligt beundrer. Det er derfor hånen sved så meget.

LÆS OGSÅ: "Sover du også lidt for dårligt?"

I præsidentembedet ligger den ultimative anerkendelse, og den er nu Donalds. Der er bare ét problem. Der er stadig nogen der ikke bryder sig om ham og det kan Trump ikke tåle. Demonstrerende unge på gaderne i de amerikanske storbyer, kalder på Trumps krybdyrhjerne-adfærd, og han tweeter igen urimeligt hårdt, selvom hans rationale fortæller ham at det ikke må ske.

Dette kan han ikke styre, og her er den vigtigste grund til at du skal lære at elske ham.

Det land hvis befolkning hader Trump, vil få en hård tid under hans præsident periode. Det er sandsynligt at han vælger charmeoffensiven for at få os til at kunne lide ham, men hvis ikke det virker, vil hans reptilhjerne tage over, og så er det komplet uforudsigeligt hvad han vil gøre.

Trump kan muligvis gå hen og blive en rigtig god Præsident, idet han meget meget gerne vil vise hvor god han er. Modstand vil han til gengæld knuse på vejen, og nu har han magten til det på den ene eller den anden måde.

Min pragmatiske anbefaling til dig er derfor at dømme Trump på hans hensigt: Han vil gerne vise han er god nok. Fremfor på hans adfærd, hvor det er vanskeligt at holde af ham.

Hvem af os vil ikke gerne vise vi er gode nok?

Hvis du kan anerkende den hensigt som værende positiv, vil det hjælpe dig til at elske ham – bare en lille smule.

Eftersom vi alle får det bedre af at elske end at hade, og når sidegevinsten vil være et Danmark med de bedste chancer for succes de næste fire år – OG dermed vores bedste bidrag til at Trump går hen og bliver en god præsident for hele den vestlige verden - så tænker jeg det er en win-win situation, der er indsatsen værd.

Hvad tænker du?

(Hvis du vil vide mere om selvværd og den positive hensigt bag adfærd, så udkommer min nye bog jeg har skrevet sammen med Klaus Tindborg og Mitzi Svenstrup: ”Vejen til sund robusthed”, i starten af 2017 – Hold øje med den!)

MEST POPULÆRE

NYESTE BLOGINDLÆG