×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke indlæse bruger med ID: 1919

Mandag, 27 juli 2020 11:12

Derfor er græsset grønnere...!

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)

De to hjernestrategier: Udvikling og gentagelse

Hjernen benytter to forskellige strategier. Den ene handler om udvikling, nyt, nyt, nyt, den anden om gentagelse og stabilitet. Hør mere om de to strategier her – og lær, hvad du kan bruge dem til.


I podcast-afsnittet: ”Derfor er græsset grønnere hos naboen”, har mentaltrænerne Jørgen Svenstrup og Jacob Høedt Larsen fået et spørgsmål om ”egoets evindelige behov for mere.” Lytteren vil gerne vide, hvordan man lærer at finde tilfredsstillelse i det, man har.


Du kan høre afsnittet her:
Listen to "Derfor er græsset grønnere hos naboen" on Spreaker.

To slags myrer

Spørgsmålet får Jørgen Svenstrup til at tænke på myrer.
”Når myrerne kommer myldrende ud af myretuen, så er der nogle myrer, modige myrer, som kaster sig ud og udforsker og undersøger. De forsøger at finde mad og finde ud af, om der er bedre muligheder andre steder. Og så vil der være nogle myrer, som bliver hjemme og synes, det er rigtigt rart at være derhjemme. Sådan er det også med mennesker,” siger han.
Der er brug for begge typer mennesker – de udviklingsorienterede og de stabilitetssøgende. Og forklaringen på de to typer af strategier, finder vi i hjernen.

Nyt, nyt, nyt - udviklingsstrategien

Når et lille barn kravler hen over bordet for at se, hvad der er på uden for vinduet, får dets hjerne et dopaminbrusebad. Det er altså forventningen om, hvad der kommer til at ske, som driver barnet mod ruden. Samtidig lærer barnet noget nyt: At kravle, noget om verden osv. osv. Vi er altså – især som børn og unge – drevet mod at opleve noget nyt. Det er med til at udvikle vores hjerne, så den hele tiden ændrer sig.
Det er grundlæggende den drift, der får os alle sammen til at udvikle os – og gør at vi udvikler os som menneskehed. Vi er drevet mod det nye – hvad enten det er ønsket om at se, hvad der sker lige nu på Facebook eller bygge en rumraket, så vi kan se, om der er liv på Mars. Dopaminrusen driver os fremad.

Gentagelsesstrategi

Når vi kommer op i 20’erne sker der noget. Vi begynder at få en masse vaner. Det skyldes, at vi begynder at bruge hjernens gentagelsesstrategi. Det koster rigtigt megen energi at bruge udviklingsstrategien, og derfor er det udfordrende at skabe forandring. Det trækker mod det stabile, mod gentagelsesstrategien.
De fleste kan nok nikke genkendende til, at vi faktisk gør mange af de samme ting igen og igen. Kører den samme vej på arbejde, laver nogle af de samme retter til aftensmad, omgås de samme mennesker. Det er simpelt hen nemmere end at udvikle sig hele tiden.
Vi benytter os alle sammen af begge strategier. Efterhånden som vi bliver ældre, vil der være en tendens til, at vi går over til gentagelsesstrategien, men det behøver vi sådan set ikke. Du kan sagtens begynde at lære kinesisk i en sen alder. Det går måske lidt langsommere, men det kan godt lade sig gøre.
Hvilken strategi bruger du mest?
Lær mere:
- Foreslå din arbejdsplads et foredrag om hjernen og dens mange muligheder: https://empowermind.dk/mentaltraening/noglen-til-din-hjerne
- Kom til én af vores inspirationsaftener i Søborg eller Skanderborg og hør mere om hjerne, coaching og mentaltræning: https://empowermind.dk/certificeringer/gratis-introaften 

Læst 1411 gange Senest ændret Mandag, 27 juli 2020 13:33

De 30 mest læste...

BØGER FRA EmpowerMind Books

empowermind books v2