En kæde er ikke svagere end det stærkeste led Morten Fragtrup
10 apr

En kæde er ikke svagere end det stærkeste led

Den sætning blev præsenteret for mig af Peter A.G. forleden dag i radioen. Ahh Peter, det hedder det da vidst ikke - en kæde er ikke stærkere end det svageste led. Eller hvad? Sætningen er yderst interessant i en coaching sammenhæng, tænker jeg.

Når sætningen en kæde er ikke stærkere end det svageste led bliver sagt, er det nærmest uundgåeligt, ikke at tænke på det det svageste led. Du må ikke tænke på den røde elefant. Fokus ligger sandsynligvis på svagheden i kæden. Hvis bare dette led forstærkes, vil hele kæden blive stærkere. Fokus på svagheden - fastholdelse i den del af kæden, hvor energien ikke er stærkest. Når bare dette enkle led gøres stærkere bliver det hele godt - måske. Da jeg hørte sætningen, satte den del tanker i gang omkring min egen måde at tænke på. Jeg gør præcis det samme. Har fokus på det, som jeg ønsker forbedret i mit liv, i stedet for måske at fokusere mere på alt det der går godt. Det hele kunne måske blive lidt bedre hvis....

LÆS OGSÅ: "At få et ønske opfyldt"

Hvis kæden symbolisere et coachingforløb, kan det være, at vores fokusperson kommer til os med et ønske om forandring, hvilket jo er en forudsætning. Med stor sandsynlighed ligger dennes fokus også på det der kan blive bedre. Et fokus på det svageste led. Glemmer måske alt om stedet, hvorfra energien kommer. Tilbøjeligheden til at fokusere på ting, som vi gerne vil forandre er enorm. Udfordringen/problemet nærmest skinner, som det rådne jordbær i den ellers så indbydende frugtskål. Hvor velsmagende er resten af frugterne i kurven, hvis vi ikke spiser det rådne jordbær? Det er netop her, at en god coach kan sætte nogle tanker i gang hos fokuspersonen.

Når først udfordringen er blevet fortalt og ønsket om forandring er klart formuleret, kan coachen finde frem til hvor energien bor. Det er ikke coachen der finder energien - det er ene og alene fokuspersonen. Coachen kan dog med spørgsmål lade fokuspersonen selv finde derhen og måske kan denne på vejen selv samle løsningen op, der netop gør at forandringen sker. Den gamle klassiker med at et fjer bliver hurtigt til 5 høns, eller noget i den retning, er jo netop højaktuel også her. For et lille problem eller en lille udfordring bliver måske alt overskyggende, hvis vi ikke tager hånd om det. Sætningen en kæde er ikke svagere end det stærkeste led er yderst interessant ved nærmere eftertanke, tænker jeg.

Godt nok er kæden svag, men ved at fokusere på det stærkeste led af dem alle, er det jo ikke så slemt. Det giver nærmest energi at tænke på netop dette led. Det stærkeste led i den svage kæde, kan måske begå sig i en stærk kæde. Så ved at finde hen hvor energien bor i os selv, kan vi måske få åbnet nogle døre på vores fremtidige vej, så det problem eller udfordring der virkede stort, blot viste sig at være ubetydelig i den store sammenhæng. Ved at vende tingene eller sætninger på hovedet en gang imellem, kan der opstå spændende forandringer for os. Hvis du vælger, at fokusere på det du ikke ønsker, kan det du ønsker stå endnu klarere.

LÆS OGSÅ: "Min udvikling som coach og menneske"

Hvis ikke vi tænker anderledes end hvad der først kommer til os, forandrer vi os måske ikke, men kører på "autopilot" og bliver bare middel tilfredse. Hvis vi omvendt vælger at sætte os for, at fokusere på det bedste i vores nærvær og i vores personlighed, kan det være, at det mindre gode mister sin betydning. Ved at fokusere på den stærkeste kompetence i vores personlighed, kan det være at alle de andre forstyrrende små elementer er overflødige og står i vejen for at finde frem til vores fulde potentiale. Kun ganske få mennesker finder deres fulde potentiale - er der overhovedet noget der hedder det fulde potentiale? Der er vel altid nogle flere retninger, andre vinkler og nye betydninger?

Potentialet er nok som Universet - det er uendeligt....forskellen ligger bare i at dit potentiale kan findes af dig og kun dig. Du kan altid få en til at finde kontakten, men du skal selv tænde lyset. Du er den eneste der kan se ind i rummet. En coach kan kun vise dig den næste kontakt. Du vælger så selv om du i rummet kigger efter det stærkeste eller det svageste led.......

LÆS MERE OM: ICI Coachuddannelsen

De 30 mest læste...

BØGER FRA EmpowerMind Books

empowermind books v2