Hvad er identitetskrise? Få mentaltrænerens svar på 7 vigtige spørgsmål om identitet

“Hvem er jeg?” er det et spørgsmål, du før har stillet dig selv? Så læs med her

Kvinde i identitetskrise

Der er én ting, der virker på identitetskrise, og det er at gøre noget.

© Getty Images

“Børn og unge i dag er bedre rustede, fordi de fra en tidlig alder får lov til at gøre mere og får mere ansvar. Men på den anden side så hænger de også selv på at finde ud af, hvem de er,” lyder det fra Jørgen Svenstrup, coach- og mentaltræner.

Du kender sikkert til at være i tvivl, om hvad du vil, eller hvem du er, og hvad der egentlig gør dig glad. Det kan måske endda optage al din tankeenergi og give dig en følelse af at være i en identitetskrise.

Lige netop identitetskrise har vi her på Woman taget en snak med coach- og mentaltræner Jørgen Svenstrup om.

Kvinde i identitetskrise

Identitetskrise drejer sig, om at du ikke ved, hvad du vil.

© Getty Images

Hvad er identitet?

Identitet er summen af alle de ting, eksempelvis talenter, egenskaber og karaktertræk, der gør dig til den, du er. Dine overbevisninger, om hvordan du er, bliver skabt gennem de erfaringer, du gør dig i livet.

“Identitet er svaret på ‘hvem er jeg?’, altså vores ‘jeg’-oplevelse”, siger Jørgen Svenstrup og fortsætter: “Identitet er ikke statisk, ligesom vores karaktertræk heller ikke behøver være det. Overbevisninger er vi ikke født med; de er kommet med vores erfaringer gennem livet, og derfor kan vi selv skabe vores identitet.”

Når du altså har en overbevisning om, at du er på en bestemt måde, så findes den modsatte overbevisning også, og det er her, muligheden for at ændre din identitet ligger.

Vi begynder allerede at have en karakter, når vi er meget små, så identitetsdannelsen starter meget ubevidst her.

Hvordan hænger identitet sammen med mening i livet?

Når noget betyder rigtig meget for dig eller giver meget mening for dig, så bliver det din passion, men også en del af din identitet. Nogle af de største meningsbærere her i livet er for eksempel arbejde, familie og sport.

Når dit arbejde bliver en del af den, du er, og ikke bare er noget, du gør, så går det fra at være på adfærdsniveau til identitetsniveau. Det, du identificerer dig selv med, og som giver livet mening for dig. Det er også det, der gør, at du kan blive ramt af meningsløshed, når du mister dit job, hvis du hele livet har identificeret dig med dit arbejde.

Kvinde i identitetskrise

Identitetskrise kan hænge sammen med identitetsdannelse eller identitetstab.

© Getty Images

Hvad er identitetskrise?

Jørgen Svenstrup forklarer, at der grundlæggende findes to former for identitetskrise.

Identitetskrise og identitetsdannelse
Den ene identitetskrise hænger sammen med identitetsdannelsen, og den finder typisk sted i ungdomsårene, hvor du endnu ikke har gjort dig så mange erfaringer. Du har måske en følelse af, at alle andre har styr på deres liv, men at du ikke selv aner, hvad du vil, eller hvem du er.

Her kan det være en ulempe, at identiteten ikke er statisk, for det er med til at give dig en følelse af ikke at vide, hvem du er.

Identitetskrise og identitetstab Den anden form for identitetskrise hænger sammen med identitetstabet, som kan ske på alle tidspunkter i livet. Hvis du har brugt et helt liv på at skabe din identitet, så kan det være enormt udfordrende, når der pludselig sker noget, som ryster din opfattelse af, hvem du er. Det kan for eksempel være, hvis du mister dit arbejde, eller din kæreste går fra dig.

Det er her, det kan være en fordel, at identiteten ikke er statisk, for når den så pludselig bliver rystet, så har du muligheden for at ændre den.

Hvordan påvirker det mig at være i en identitetskrise?

Det kan være rigtig svært at være i en identitetskrise. Når du skal danne din identitet, kan du være forvirret og stresset, over ikke at vide hvad du vil, eller hvem du er.

Når alt det meningsfulde i dit liv pludselig bliver taget fra dig, og du mister din identitet, så lider du et meningstab. Mening er en livsnødvendighed, og identitetstabet kan derfor i værste tilfælde medføre stress og depression, og så vil du ikke kunne overskue at gøre noget for at skabe en ny identiet.

Men husk, at det hele nok skal gå, og der er hjælp at hente. Det er okay ikke at kunne klare alting selv.

Kvinde i identitetskrise

Hvis du hele tiden lader andre tage beslutningerne for dig, så kan du ende i en identitetskrise.

© Getty Images

Hvorfor har jeg identitetskrise?

Mange af os vil opleve at være i en identitetskrise på et tidspunkt i vores liv.

“Som små låner vi ofte vores forældres identitet. Når vi så bliver ældre og skal til at finde vores egen identitet, så har vi ikke trænet evnen til at selv at tage beslutninger, fordi vi har lænet os op ad vores forældre,” forklarer Jørgen Svenstrup, mentaltræner og coach.

Det er altså helt naturligt at opleve en større eller mindre identitetskrise, når du bliver ung og skal til at skabe din egen identitet.

Hvis din mor eksempelvis altid har truffet de små beslutninger i dit liv, så har du ikke gjort dig nogle erfaringer selv, og dermed ikke opbygget en selvtillid, som du kan støtte dig op ad, når du skal træffe de større beslutninger.

“Men det er nemmere at lade andre træffe vores beslutninger, så har vi også dem at skælde ud på, hvis det ikke går godt. Vi er fri for ansvar,” siger Jørgen Svenstrup.

Hvis du hele tiden lader andre tage beslutningerne for dig, så kan du ende i identitetskrise. Når du læner dig op ad alle andres meninger, så bliver du ydrestyret. Det er en udfordring, for så bygger du i virkeligheden ikke din egen identitet. En dag vil du spørge dig selv 'Hvem er jeg egentlig? Og hvad har jeg egentlig lyst til?'.

“Du har ikke en oplevelse af identitet, fordi du ikke har gjort dig dine egne erfaringer. Derfor kan det være problematisk at gøre det, alle andre siger. For selvom det føles trygt, så træner du det modsatte af identitet, selvtillid og selvværd – du træner identitetsløshed,” lyder det fra Jørgen Svenstrup.

Men du kan også opleve identitetskrise, når du står over for nogle af de store skift i livet for eksempel at blive mor. Igen fordi du ikke har nogle erfaringer med at være det. Det handler om at skabe en balance mellem at tage imod gode råd og følge din egen mavefornemmelse. På den måde skaber du din egen identitet som mor.

Kvinde i identitetskrise

Ligesom når du står og kigger på dit fyldte klædeskab, men ikke ved, hvad du skal tage på, kan de mange muligheder i livet gøre, at du havner i en identitetskrise.

© Getty Images

Hvordan skaber jeg så en ny identitet?

En identitetskrise kan være en form for choktilstand, så i begyndelsen kan det være svært at være fremadrettet i din tænkning. Efter et stykke tid vil du formentlig begynde at orientere dig mod fremtiden.

“Din identitet er dine overbevisninger, og derfor kan du i stedet for at spørge 'Hvem er jeg?' spørge 'Hvem vil jeg gerne være?',”, siger Jørgen Svenstrup.

I dag har vi alle muligheder. Vi har dermed også selv ansvaret for at få et meningsfuldt liv.

Hvis du er voksen, så har du mere erfaring at trække på. Du kan lære af, hvad der har givet mening tidligere i dit liv. Hvis du er ung og ikke har så mange erfaringer, ved du ikke nødvendigvis, hvad der giver mening for dig. Her handler det om at prøve noget forskelligt af, for som Jørgen Svenstrup siger “Når du gør noget, så bliver du noget.”

Fra identitetskrise til identitet

Ved et identitetstab, hvor du ikke længere er det, du har været de sidste mange år, skal du til at skabe dig en ny identitet. En vigtigt del af det er at finde noget, der giver livet mening for dig. Er du gået fra din kæreste, får du måske en ny kæreste. Har du mistet dit arbejde, får du et nyt arbejde, og på den måde bliver det en del af din nye identiet.

“Det er ikke nok at tænke noget for at ændre det. Vi er nødt til at gøre noget, for at noget bliver anderledes – det er på den måde, vi får nye erfaringer,” siger Jørgen Svenstrup.

  1. Find ud af, hvad der kan give mening for dig. Kig eksempelvis på, hvad der tidligere har givet dit liv mening og glæde.
  2. Prøv at gøre nogle af de ting. Og hvis det ikke virker, så prøv noget andet af. Når du begynder at finde mening i det, du gør, så begynder du at bygge din nye identitet.
Kvinde i identitetskrise

Identitetskrise kan ramme på mange forskellige tidspunkter i livet.

© Getty Images

Hvad kan jeg gøre for ikke at havne i en identitetskrise?

Tidligere forklarede Jørgen Svenstrup, hvordan vi kan komme i identitetskrise, hvis vi bliver ydrestyrede og læner os op ad alle andres meninger, og at det i virkeligheden kan svække vores selvtillid og gøre os identitetsløse. Men hvad kan vi så gøre for at træne vores identitet og selvtillid?

Det modsatte af at være ydrestyret er at være indrestyret Selvtillid kommer af egne erfaringer, der går godt. Hvis du ikke selv har truffet beslutninger, så har du ikke de erfaringer og dermed selvtilliden. Udfordringen ved at gå fra ydre- til indrestyring er, at du først begynder at stole på dig selv, når du får nogle erfaringer.

“Du er altså nødt til at begynde at at tage beslutningerne selv. Heldigvis er det værste, der kan ske ved at tage en forkert beslutning, at du skal tage en ny. Hvis du for eksempel vælger det forkerte studie, så vælg et andet til næste år,” lyder det fra Jørgen Svenstrup.

Den eneste måde, du kan gå fra at være ydrestyret til at være indrestyret på, er altså ved at sætte dig ned og mærke efter, hvad lige præcis du har lyst til og så gøre det.

Identitets... krise?

“Det at tænke, at det er en krise, gør krisen større,” sådan lyder det fra Jørgen Svenstrup, der uddyber:

“Det er et problem, at vi kalder alting kriser – det kommer til at lyde, som om det er unaturligt, og noget vi skal væk fra. Men det er det mest naturlige i hele verden, at vi undrer os, over hvem vi er, og hvad der vigtigt for os,” forklarer Jørgen Svenstrup

At danne dig en identitet og finde ud af, hvem du er, og hvad du godt kan lide, er altså en helt naturlig del af livet. Det er en proces, vi alle sammen går igennem.

Hav troen på, at du nok skal finde ud af det, for så skal det også nok komme. Du er kun menneske. Måske du skal kaste dig ud i en kreativ hobby, et boligprojekt, der involverer bloggerplanten og en hyggelig altan, fordybe dig i astrologi og stjernetegn eller finde dig en sød kæreste? Uanset, så må du bare ud og prøve noget af – vi hepper på dig; du kan godt!

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.